BGK Sport
Sportterem -Tornaterem -Tornacsarnok
                              Mivel sokáig a város egyedüli tornacsarnoka volt, amit a kollégiumi tanulók és tanárok mellett
                               a város többi iskoláinak és sportegyesületeinek a fiataljai is gyakran használtak, a tornacsarnok
                               az idők folyamán sokat romlott.
                            Mindent összevetve a 2000-es évek derekára a tornacsarnok lassan használhatatlanná vált. Teljesen egészségtelen és balesetveszélyes környezetben folytak a testnevelés órák
és a sporttevékenységek mindaddig, amíg a lehetőségeket kihasználva, sikerült teljesen felújítani tornacsarnokunkat.
       Hosszú évek szívós küzdelme után a csapatmunka és a kitartás meghozta a gyümölcsét. Elkészült a tetőszerkezet felújítása, a belső nyílászárókat kicserélték, a kijavított és lefestett belső falakra új burkolat került, a földre pedig gumiszőnyeg került. Az öltözők mosdóval és tusolókkal bővültek ki. Ez rengeteg áldozatvállalással és munkával járt, amit egy hasznos cél érdekében komoly összefogással hoztak (hoztunk) létre.
       Részlet Szőcs Ildikó igazgatónak, a 2009-2010-es tanévnyitó keretében elhangzott tornaterem-avató ünnepi beszédéből:

       Tisztelt vendégeink !
       Stimati oaspeti !
       Kedves kollégák, kedves diákok !
       Hölgyeim és uraim !

       Örömünket szeretnénk megosztani, és hálánkat kifejezni a mai napon. Két épületet sikerült teljesen felújítani. Ezeknek az ünnepélyes átadására kerül ma sor.
            A másik épület, amit avatunk az a Tornacsarnok. Az 1896-ban épült gyönyörű épület az idők folyamán használhatatlanná vált. Számos próbálkozás történt az épület javítása érdekében. Simon János igazgató elődöm Király András véndiák segítségével magyarországi pályázaton próbálkozott az épület javításával. Javításra nem került ugyan sor, de a kolozsvári Utilitas tervezési cég elkészítette a Tornacsarnok felújítási tervét, melyet aztán benyújthattam a bukaresti Állami Befektetési Alaphoz. Erre 2005-ben került sor, azt követően, hogy Ferencz Sándor és Kerekes Ferenc testnevelő tanárok, Borbély László akkori miniszter úrnak, átnyújtották a dokumentációt. Sok-sok közbenjárásra beindult a pályázási procedúra. Az önkormányzat felvállalta az önrészt és elfogadta a pályázatot. Köszönöm Rácz Levente, Krecsák Albert, Simon János tanácsosok és Kováts Krisztián akkori alpolgármester segítségét ez ügyben. Rengeteg pótló dokumentációra volt szükség a továbbiakban. Dezső Éva, Kirizsán Imola, majd Bogdanovits-Nagy Péter tervezőmérnökök segítségével sikerült minden dokumentumot eljuttatni Bukarestbe. Kováts Krisztián, majd Krecsák Albert alpolgármesterek valamint Lukács Vilmos igazgató úr hathatós segítségével sikerült a pályázatot megnyerni 2008 végén. A kivitelezést a kolozsvári Cartel Bau cég nyerte meg és alvállalkozásban a nagyenyedi MARC - Construct cég végezte el.
            Köszönjük Martin Floreanak és az általa irányított cég munkatársainak a jól és határidőre végzett munkát.
            Azzal kezdtem, hogy csapatmunka volt. A kollégium jelenlegi és jövendőbeli diákjai és tanárai nevében Isten iránti hálával mindenkinek megköszönöm azt, hogy két gyönyörű épületünk lett.
Bízom benne, hogy a csapatmunka folytatásával a Regionális Operatív Program
keretében benyújtott pályázatunk is sikeres lesz.
                      
                                Köszönöm a figyelmet !


       Joggal mondhatjuk, hogy a kollégiumi tornaterem nem egy egyszeru sportterem, hanem egy igazi tornacsarnok. 1896-ban, a millenniumi ünnepségek alkalmával, magyar kincstári pénzbol épült a kollégiumi tornacsarnok. Az impozáns szép épület, nagy gótikus ablakaival egyike Erdély és Nagyenyed legrégibb sportcélra épített épületeinek.
       A tornacsarnokot a legjobb minoségu tornaeszközökkel és tornaszerekkel Graner Pál budapesti jó nevu tornaszerkészíto szerelte fel 1238 Ft költséggel. A korszeru tornacsarnokot csak 1898-tól használták, de így is több mint egy évszázadon keresztül fontos, meghatározó szerepet játszott a tanulók testnevelésében az egészséges testalkat, a küzdoképesség, a versenyszellem kialakításában.        
Tumblr
Free Hit Counter
Web Site Hit Counters
Bethlen Gábor Alapítvány
Média partner
Támogatók