BGK Sport
       A 2004 - 2005-ös tanévben a kollégium testnevelo katedrája két sportdíjat alapított, jutalmazva ezáltal a sport területén elért kiváló eredményeket.
A végzos diákok körébol a líceumi évek során kimagasló eredményeket, versenyeken és sportvetélkedokön elért dobogós helyezéseket a testnevelo katedra oklevéllel és pénzjutalommal díjazza.

       Néhai Rimbás Viktor testnevelo tanár emlékét orzi a Rimbás Viktor- díj, valamint néhai Deák Fogarasi Elek kollegánk emlékének adózunk a Deák Fogarasi Elek-díjjal
 
       Rimbás Viktor (1920-1992 ) a Kollégium testnevelo tanára, Rapp Károly tanítványa. Tole örökölte a szakma szeretetét és titkait. Az o szellemiségének, munkájának legtöretlenebb folytatója. Nagyenyeden született 1920. december 26-án. Tanulmányait a Bethlen Kollégiumban végezte, majd a budapesti Testnevelési Foiskolán szerzett testnevelo tanári oklevelet. Rövid kitéro után (szamosújvári tanároskodás, háborús katonai szolgálat) 1945 oszétol nyugdíjba vonulásáig (1981), harminchat éven át egykori iskolájának egyik legképzettebb, leglelkiismeretesebb tanára.
       
       Második otthona az iskola, a százéves tornacsarnok, ahol diákként o is sportolt,  valamint a  tornakert. Számára a testnevelési óra csak egy volt a sokfajta testi képzés közül. Munkájának eredményeit minden évben a városi Kultúrházban megrendezett februári tornabemutató, majd év végén a tornakerti nagy seregszemle, a tornavizsga összegezte, mutatta fel a város és a vidék elott. Ebben is Rapp Károly példáját követte. Nevezetesek voltak a kollégiumi hagyományokat folytató kéthetes, vagonos kirándulásai a tengerpartra és a hegyekbe.        Gyalogtúráin tanítványaival bejárták az ország közeli és távoli csodálatos tájait. Legedzettebb növendékeivel kemény gerinctúrákat tettek, többek között a Fogarasi-havasokban. Ha kellett, táncot oktatott, színdarabot tanított, fát ültetett, korcsolyázni tanította növendékeit, tornakertet rendezett. 1992. november 9-én halt meg Nagyenyeden. 

       Deák Fogarasi Elek (1954-2005) Boldog családi környezetben született Felenyeden, 1954 november 25-én. Tanulmányait a felenyedi iskolában kezdte, majd 1965 szeptemberétol a Bethlen Gábor Kollégium diákja. A kolozsvári egyetem testnevelési fakultására 1975-ben jutott be, majd 1979-ben  kiváló minosítéssel végezte.
Igazi sportember volt. Szerette mesterségét a végletekig. Rendkívül dinamikus volt, sokszor önmagával versenyzett. A diákokat megértoen, de kello szigorral oktatta  és nevelte. Sportvetélkedokön elért eredmények hosszú sora bizonyítja tehetséggondozó munkáját.
       Elso munkahelye a szamosújvári sportklub,  majd nemsokára a városi focicsapat edzojévé nevezték ki.
1990-tol a Bethen Kollégium testnevelo tanára. Haza jött Enyedre háta mögött hagyva a tízéves kemény munka szép eredményeit, az elismerést, a szakmai elégtételt, és nem utolsó sorban egy népes baráti kört. Sokat foglakozott itthon is a sportot szereto és a sportolni vágyó fiatalokkal, rengeteg helyi és külföldi versenyre vitte a diákokat, ahonnan mindig érmekkel és dogos helyezésekkel tértek vissza.
       Az életeros család nélküli sportember hihetetlenül szereto apaként tudott viselkedni a gyerekekkel. Szerette diákjait, tisztelte kollegáit.
       2004 oszén súlyosan megbetegedett, a kovetkezo év februárjában korházi ágyán halt meg.Tumblr
Sportdíjak
© 2010-2019 BGK Sportegyesület - Készítette:         
Free Hit Counter
Web Site Hit Counters
Bethlen Gábor Alapítvány
Média partner
Támogatók